Tekenaar: Iris Boter

Iris Boter is illustrator en schrijfster. Ze heeft al meer dan 140 boeken geillustreerd en maakte dus ook de tekeningen voor alle boeken van de Zoete Zusjes!

Tekenen is goed kijken

‘Tekenen vind ik echt heel erg leuk. Als kind deed ik het al graag. Het is zo leuk om je eigen wereld te verzinnen! Of om dingen te bedenken die in het echt helemaal niet kunnen. Toen ik na de middelbare school moest kiezen voor een opleiding, deed ik toelatingsexamen op de kunstacademie. En tot mijn grote blijdschap werd ik aangenomen! Op de kunstacademie leer je vooral heel goed kijken. Want om te tekenen moet je dat heel goed kunnen, óók als je iets verzint. Want een ander moet jouw tekening ‘geloven’, zelfs als hij weet dat het maar een tekening is.’

‘Na de kunstacademie ging ik aan de slag als illustrator. Ik wilde graag kinderboeken illustreren dus stuurde ik allerlei uitgeverijen mijn werk op. Ik had niet meteen genoeg opdrachten, dus werkte ik erbij. Eerst op een tankstation, daarna bij een callcenter, bij een drankenwinkel en bij een reclamebureau. Toen had ik zoveel werk, dat ik de hele week alleen nog maar tekende en schreef. Heerlijk! Intussen had ik verkering gekregen met een erg leuke man en in 2004 werd onze dochter Anne geboren.’

Op papier en op de computer

‘In het begin tekende ik alles op papier, met potlood, pen en inkt. Als de tekening af was, stuurde ik die met de post op. Dat was best spannend, want ik had er lang aan gewerkt en zo’n envelop kón kwijt raken in de post. Gelukkig is dat nooit gebeurd.
Daarna tekende ik nog wel op papier, maar scande ik het in en stuurde ik de digitale bestanden naar de uitgever. En inmiddels maak ik alle tekeningen op de computer. Dat is makkelijk, want als je een foutje maakt, hoeft niet de hele tekening opnieuw. En je kunt soms even snel iets uitproberen, terwijl dat op papier heel veel tijd zou kosten. Soms mis ik het tekenen op papier wel. Daarom doe ik het af en toe nog wel, voor mezelf. De geur van inkt is zo heerlijk!’

Voorkant zonder verhaal

‘Het leuke van illustreren vind ik dat je iets toevoegt aan een verhaal. Zo’n verhaal van de Zoete Zusjes is natuurlijk al meteen heel leuk. Maar als je er tekeningen bij maakt, zie je nog meer en wordt het nog grappiger! En vaak kan ik zelf verzinnen hoe mensen eruitzien. Dat kan bij de Zoete Zusjes natuurlijk niet 😉 Maar ik bedenk wel wat ze aan hebben, of hoe hun juf eruitziet.
De voorkant van het boek is natuurlijk het allerbelangrijkst! Die moet nieuwsgierig maken en opvallen. Dus daar besteed ik veel tijd en aandacht aan. Soms moet ik die zelfs al tekenen als het verhaal er nog niet eens is. Dat is best gek, maar het kan wel.’

Zo ga ik te werk

‘Eerst lees ik het verhaal, met een potlood in mijn hand. Tijdens het lezen denk ik steeds: zou dit leuk/grappig/spannend zijn om te tekenen? Of dit? In mijn hoofd zie ik alles meteen voor me. Ik maak dan hele snelle schetsjes, zoals die aan het begin van het filmpje. En die werk ik dan allemaal uit. Pas als de lijnen van de tekening klaar zijn, kleur ik ze in. Dan stuur ik ze naar de uitgever en de schrijver.
Soms is er iets niet goed, dat komt voor. Dan heeft Janna bijvoorbeeld op het ene plaatje een roze shirt aan en op het andere een blauwe. Dat verander ik dan natuurlijk.
En als iedereen tevreden is, gaat het boek naar de drukker!
Ik vind het ontzettend leuk om te zien hoe kinderen in het hele land blij zijn met ‘ons’ boek.’

‘In dit filmpje kun je zien hoe ik een tekening maakt van de Zoete Zusjes. Het filmpje duurt maar een minuut, maar in werkelijkheid was ik drie kwartier aan het werk!’

Altijd met boeken bezig

‘Jammer genoeg is onze dochter al te oud voor de Zoete Zusjes. Maar ze vindt het wel erg leuk en kijkt af en toe mee met wat ik maak. En toen ze kleiner was, las ik mijn verhalen aan haar voor. Soms had ze goede tips (dat zegt een kind niet, mam!).
Af en toe gebruik ik haar als voorbeeld in mijn werk. Ik moest een keer van bovenaf een kind tekenen dat op een schommel zat. Dat lukte niet uit mijn hoofd. Toen heb ik haar op de schommel gezet en vanuit de boom een foto gemaakt.

Naast het illustreren schrijf ik ook. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor jongeren en volwassenen. Mijn 32e boek ‘Zooitje Ongeregeld’ komt in de zomer uit. Dus ik ben de hele dag met boeken bezig en om het nog erger te maken, mijn liefste hobby is ook nog eens lezen.
Boeken, ik kan er geen genoeg van krijgen!’

Tips van Iris voor als je zelf illustrator wilt worden:

  • Teken veel. Oefenen is alles!
  • Teken echte dieren of mensen na, maar ook van het natekenen van foto’s of tekeningen leer je heel veel.
  • Bekijk filmpjes die laten zien hoe het kan: maar vergeet nooit dat je het vooral op je eigen manier moet doen! Niemand tekent zoals jij. Iedereen heeft zijn eigen stijl.
  • Lees verhalen en bedenk wat de leukste stukjes zijn om te tekenen. En teken die!
  • Wees niet bang omfouten te maken. Daar leer je van. Tekenen is ook: durven. Je weet van te voren nooit of een tekening lukt. Dus gewoon beginnen!
  • Als je je tekening in de spiegel bekijkt, zie je soms opeens wat er niet klopt. Ik doe dat bijna altijd. Dan zie ik ineens dat een arm te kort is of een been te lang.

Op de website van Iris vind je nog veel meer informatie, onder andere over de andere boeken die schreef en illustreerde.

Wil je meer informatie over de schrijver van Zoete Zusjes-boeken, Hanneke de Zoete? Die vind je op deze pagina!

Zoete Zusjes - Tekenaar

zonnetje

Onze nieuwste boeken